18 de març del 2012

Escletxes de Freixeneda i Salt de Sallent

des de l'àrea de pícnic de St. Privat d'en Bas

Es tracta d'una ruta circular per la Garrotxa, per la zona nord del Puigsacalm, entre la Vall d'en Bas i Vidrà. L'excursió presenta la visita a dues formacions geològiques espectaculars de veure: les escletxes de la Freixeneda i el famós Salt de Sallent (no confondre amb el que queda sota de Rupit).
Deixem el cotxe a la zona de pícnic que queda a l'est de Sant Privat d'en Bas, coneguda per la seva zona de barbacoes i gorgs on poder-se banyar. Seguim la pista deixant a l'esquerra els rètols del camí dels matxos, i ens encarem direcció a la cinglera. Poc més endavant, enlloc de continuar cap al Salt de Sallent per les Escales, ens desviem agafant un corriol direcció nord que, primer mig flanquejant i finalment pujant de cara a la pendent, ens porta fins al mas de Freixeneda.
Des de la casa, encarem la Baga de Freixeneda, de la Serra que porta el mateix nom. De seguida comencem a descobrir el seguit d'escletxes i l'entremat de blocs i passadissos estrets que creen.
Aquest fenomen natural està causat pel trencament de capes de gresos i margues dels plegaments durant la formació dels Pirineus. Val la pena visitar tots els racons. Si sou aficionats al geocaching, no deixeu de fer el multicatxé de "Escletxes de la Freixeneda"; us permetrà fer una bona descoberta de la zona.

Deixem la zona de les escletxes per flanquejar la Serra de Freixeneda fins a l'encreuament de camins de la Creu de Freixeneda. Des d'aquest punt, agafem un corriol que ens porta fins al mas de Sallent. Seguim una pista que baixa fins a trobar la riera de Sallent; aquí un corriol que ressegueix la riera ens porta fins a la balconada que forma el Salt de Sallent.

Després de comprovar que no baixa massa aigua, travessem la riera (compte si baixa molta aigua) i agafem un corriol que descendeix pel costat de la cinglera fins acostar-nos a un fantàstic mirador del Salt. Avancem fins a agafar el Camí dels Matxos que, baixant per la baga de les Olletes, ens portarà per un sender pintoresc fins al Pla Esquer. Planejant, en poca estona arribem de nou al cotxe.

Anàlisi del track 
© Editorial Alpina
Distància recorreguda:  14,91 quilòmetres
Altitud mín: 624 metres, màx: 1.356 metres
Desnivell acum. pujant: 827 metres, baixant: 827 metres
Grau de dificultat: Moderat
Temps:   6 hores 23 minuts
Data:  març 18, 2012
Finalitza al punt de partida (circular):   Sí
Coordenades: 3241

Vistes 3D de l'excursió

Aquí deixo quatre fotos tirades durant la ruta:
Començant a pujar
El mas de Freixeneda
Els Plans i Sta. Magdalena de Cambrils
Arribant a la baga
Un dia fantàstic
Una escletxa
Buscant un geocatxé
Escletxa molt estreta
Baixant
Vistes cap al nord
El Puigsacalm a la dreta
La plana d'en Bas des de Salt de Sallent
Els Salt de Sallent, molt sec
Camí dels Matxos

2 comentaris:

  1. El sábado 2 de junio haremos esta salida que pinta fantástica. Tu información nos servirá de gran ayuda sin duda. Ya contaremos. Glaciar03

    ResponElimina
  2. Molt bona la ruta. Unes vistes espectaculars i les escletxes són increibles, una altra món! Molt recomanable tot i que anar molt amb compte que no hi ha gaire senyalització en alguns trams.
    Merçi per compartir la ruta . Salut

    ResponElimina