14 d’abril del 2013

Pedró de Tubau 1543m

des de l'ermita i castell de Puigbò

Excursió pels cingles de Tubau, culminant al seu punt més alt, el Pedró de Tubau. Serra  solitària i poc transitada localitzada entre Gombrèn i St. Jaume de Frontanyà. La ruta és, en  bona part, circular, començant i acabant a Puigbò.
Deixem el cotxe al costat de l'Ermita de Puigbò, on també s'hi troba el Castell de Puigbò o Castell dels Moros i la masia de Puigbò. Per arribar fins aquí, s'agafa una pista inicialment pavimentada que surt de Gombrèn en direcció sud cap a les cases de la Canal i Puigbò. La pista està en molt bon estat.
Comencem a caminar direcció sud-oest cap a la Collada de Puigbò. Deixem la pista principal per enfilar-nos per la Carena de les Girades i anar-nos acostant a la Baga de Puibò. Ja sota la serra, trobem una pista que flanqueja per sota els cingles Tubau. L'agafem direcció est, començant a enfilar fins al Collet de Fatianeral. Aquí girem de forma brusca cap a ponent, ja per anar seguint la llarga carena amb unes vistes magnífiques del Pirineu Oriental. 

Passem per diferents rasos i ens trobem amb miradors cap al Berguedà, el Lluçanès, Osona, etc. Arribem a una petita bassa molt característica per trobar-se en plena carena, la Bassa de Corrubí. Des d'aquí, en pocs minuts arribem al cim del Pedró de Tubau.
La baixada la fem per l'altre costat, baixant pel Grau de Llet. ATENCIÓ: per anar a trobar el grau des de la Bassa de Corrubí, el camí no està massa fressat, i un cop passat el grau, una zona força vertical de roca i fullaraca, cal girar a mà esquerra en un punt on hi ha una gran fita; no us la salteu. Passat el grau, baixem per un fantàstic corriol que travessa la fageda fins a la Collada de la Palomera. Des d'aquest punt, un camí transcórrer per boscos de pineda flanquejant la serra des de baix. En poca estona arribem al Coll de Puigbò, per on ja hem pujat anteriorment. D'aquí fins al cotxe, desfem el camí. Gran recorregut per una zona solitària amb molt d'encant. 

Anàlisi del track
Distància recorreguda:  9,82 quilòmetres
Altitud mín: 1.145 metres, màx: 1.543 metres
Desnivell acum. pujant: 478 metres, baixant: 478 metres
Grau de dificultat: Moderat
Temps:   3 hores 16 minuts
Data:  Abril 14, 2013
Finalitza al punt de partida (circular):   Sí
Coordenades: 1938
Aquí deixo quatre fotos tirades durant la ruta.
Deixem el cotxe al costat de l'Ermita de Puigbò. Al fons, el Castell de Puigbò o dels Moros.
La casa de Puigbò, a pocs metres de l'ermita i del castell
Començant a encarar cap als Cingles de Tubau
Començant a guanyar alçada, Gombrèn al fons de la vall mig amagat, la Serra de Montgrony i el Pirineu Oriental que treu el cap per darrera.
Pujada per la carena, cada vegada més esclarissada de vegetació
Fantàstics miradors. El Puigllançada al fons
La zona de Puigbò amb la casa, l'ermita i el castell, ja queda molt avall.
La Bassa de Corrubí, curiosament dalt la carena
Arribant al Pedró de Tubau. Una petita capelleta de St. Marc al costat del vèrtex geodèsic
Gran mirador del Pirineu Oriental
Pedraforca i Cadí a la llunyania
Començant a baixar pel grau de llet
No té cap complicació, només les fulles dificulten el descens
Passat el Grau de Llet, un fantàstic camí baixa per la fageda cap a la Palomera
Això fa molta pinta de bolets
Arribant de nou a Puigbò, on tenim el cotxe


2 comentaris:

  1. Bona tarda, volem fer aquesta excursió el desembre. Et faria res si agafem alguna imatge per difondre a la fita de la sortida?, evidenment indicarem la font i el link al blog. Gràcies. jordi

    ResponElimina
  2. sorry, soc el jordi del club excursionista madteam
    info@madteam.org

    ResponElimina