12 de novembre del 2012

Vall de Madriu (circular)

Vall de Madriu, Estany de l'Illa, Estanys Forcats, Estany Blau, Refugi d'Agols, Estany d'Engolaster

Excursió pel cor d’Andorra, amb la intenció de recórrer la Vall de Madriu, patrimoni natural per l’UNESCO. La tornada la fem per camins poc traçats, que ens permeten fer una ruta circular i descobrir un seguit de llacs solitaris impressionants.
Deixem el cotxe al pàrquing proper a l’Estany d’Engolasters, en un punt on la carretera coincideix amb el GR-11. Aquí, el GR coincideix amb un camí molt ben retolat, anomenat el Camí de les Fonts. Seguim aquest corriol direcció sud, ple de fonts i amb uns miradors privilegiats cap a la vall principal d’Andorra. Després d’una bona estona caminant de pla, el sender s’enfila una tímidament fins el Coll de Jovell. Des del Coll, baixem fins a trobar la Vall de Madriu, on el GR-11 s’ajunta amb el GR-7, a l’alçada dels Cortals de Ramió. 
Enfilem la vall, sempre acompanyats pel Riu Madriu. No és estrany que la vall hagi estat anomenada patrimoni natural de l’UNESCO, ja que el lloc és molt bonic. En poca estona, arribem al Refugi de Fontverd, que com tots els d’Andorra, està molt bé conservat.
Més amunt, a la zona de la Barraca de la Farga, ens trobem la Gran Ruta del Pirineu que se’ns acobla des del sud. Continuem pujant direcció est seguint la vall que es va obrint. Ens comencem a trobar neu, i aquesta ens dificulta el pas, ja que és molt fàcil patinar amb les pedres ocultes pel mantell de neu recent. Passem el Refugi de Riu d’Orris i arribem a l’Estany de la Bova. Al obrir-se la vall, ja podem veure cap el sud la zona de la Tossa Plana de Lles, Vallcivera, Muga, etc. I davant nostre ja podem observar el Refugi de l’Illa i la petita pressa de l’Estany de l’Illa.

Visitem la petita pressa per contemplar l’estany i les vistes nevades del Pic de Pessons i Pic de Ríbuls. Fem un mos i comencem el que podríem dir l’aventura de la ruta: no pel fet que la tornada no tingui camins traçats, sinó que estan poc marcats i amb la neu és difícil de seguir-los.
Enfilant cap a l’oest, de seguida observem l’espectacle dels Estanys Forcats i Estanys de Gargantillar. Més endavant ens trobem l’espectacular Estany Blau. El paisatge tot nevat, ens recorda l’estepa mongola nevada; et sents molt petit. 
Arribem al Coll de les Agols, i tot i que tots els mapes pinten un sender que baixa directa des del coll, amb la neu no ho veiem massa clar, i baixem com podem pel costat més solell, on hi ha menys neu. A baix, el camí és més marcat i arribem fàcilment al Refugi de les Agols.
Un corriol marcat amb groc que marxa en sentit nord-oest, ens facilita la marxa fins a les Bordes de la Molina. El sender ens acosta a la pista que va d’Encamp fins a l’Estany d’Engolasters. Voregem el visitat estany sense perdre-hi massa temps, ja que el cançament es comença a notar. En breu, arribem al pàrquing on tenim el cotxe i finalitzem una ruta molt aconsellable, i que segur que es fa molt millor sense neu.

Anàlisi del track
Distància recorreguda:  25,67 quilòmetres
Altitud mín: 1.618 metres, màx: 2.686 metres
Desnivell acum. pujant: 1.369 metres, baixant: 1.369 metres
Grau de dificultat: Moderat
Temps:   9 hores 4 minuts (la neu ens va dificultar molt l'avanç)
Data:  Novembre 4, 2012
Finalitza al punt de partida (circular):   Sí
Coordenades: 5288
Aquí deixo quatre fotos tirades durant la ruta.
Vall de Madriu amb el Riu Madriu.
Pujant per la Vall ens trobem diferents refugis, com el Refugi de Fontverd
Seguint la vall, de seguida ens trobem la neu acabada de caure que ens dificultarà l'excursió, però que també li dóna un encant especial.
El primer tram, sempre pel costat del Riu Madriu
Estany de la Bova, abans d'arribar al Refugi de l'Illa
Cada vegada ens trobem més neu, i el dia cada vegada presenta més núvols.
La primera neu de la temporada sempre és especial
Arribant al Refugi de l'Illa amb la petita presa de l'estany del mateix nom darrera. 
L'Estany de l'Illa
Ens enfilem per senders poc concorreguts i sense traça de cap tipus. Amb cas de neu com el nostre, l'orientació i el GPS són imprescindibles
El Refugi de l'Illa cada vegada més enrere
Obrint traça
Estany Blau i Estanys Forcats. 
Un paisatge desèrtic
Ja més avall, arribant al Refugi de les Agols
Estany d'Engolasters, ja a prop del pàrquing on tenim el cotxe


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada