2 de gener del 2011

Pedals de Lava. Lanzarote.

Pedals de Lava és una ruta amb BTT que dóna la volta a l'illa de Lanzarote i a l'illa de la Graciosa, un petit illot al nord de Lanzarote. Tot i no tenir un desnivell tant gran com altres rutes de Pedals del Món, el tipus de terreny fa que sigui una ruta prou dura. Sense dubte però, el seu gran encant són els paisatges volcànics de l'illa. Podeu trobar tota la informació a www.pedalesdelava.com.


Nosaltres vam repartir-ho en 5 etapes:
  1. Puerot del Carmen - Caleta de Sebo (la Graciosa). 56km i 600m asc.acumul.
  2. La Graciosa. 30 km i 300m asc. acuml.
  3. Orzola - Caleta de Famara. 55km i 1400m asc. acumul.
  4. Caleta de Famara - Playa Blanca. 72km i 800m asc. acumul.
  5. Playa Balnca - Puerto del Carmen. 37km i 700m asc. acumul.
Pedals de Lava per Lanzarote

1a Etapa: 
Primer dia, 56km en fred. El terreny semblava que havia de ser planer i sense problema si no bufaven els vents alisis. Però els pedregars i la sorra que et trobes en algun punt, fan que la jornada es faci llarga abans no arribes a Orzola, on agafes el ferry cap a l'illa de la Graciosa.

56 km - 600m
Borejant la costa per camins pedregosos i alguns amb molta sorra.
Papas arrugadas con mojo picón, el menjar dels campions.


2a Etapa:
La volta per l'illa de la Graciosa és una passada. Planer per descansar i platges paradisíaques. Val molt la pena. Les pistes són sorroses però es fan molt bé, a més, la distància tampoc és cap problema. A mitja volta, es pot anar fins a la platja de las Conchas; una capbussada allà no té preu, i l'aigua estava boníssima tot i estar al mes de gener. Això sí, les onades que vam trobar eren tela marinera.

30 km - 300m
Passegjant per les pistes de l'illa de la Graciosa.



3a Etapa: 
L'etapa alpina. Així és com es descriu aquesta etapa. Es comença des de Orzola, després de travessar amb el primer ferry del matí. I el primer déu vos guardi és una pujada que va des de peu de mar fins a prop de 500m. A partir d'aquí comença un que puja que baixa fins arribar al punt més alt de l'illa a uns 650m d'altitud. A partir d'aquí, descans a les cames i avall que fa baixada. La sort d'aquesta etapa de 1400m de desnivell positiu, és que els camins a les pujades són prou ciclables.

56 km - 1400m
Baixant del Mirador del Rio. Ja està bé una mica de carretera.
Panoràmica de l'illa de la Graciosa.
Avui toca anar per les altures. La Graciosa al fons.
I després de pujar, toca baixar.


4a Etapa:
L'infern de Timanfaya. Així és com es coneix aquesta etapa la qual travessa el Parc Nacional de Timanfaya. Teòricament no és una etapa molt dura perquè el desnivell no és massa comparat amb el dia anterior. Però les cames van sumant cansament i l'etapa té un parany important a part de tenir 72 km: hi ha algunes pistes amb una grava pedregosa formada de pedra volcànica de tamany d'ou de gallina que són totalment ciclables, però que sembla que estiguis fent el Tourmalet. En resum: hi ha alguns kilòmetres que t'has d'agafar fort al manillar per poder avançar. La recompensa s'ho val: travessar el parc de Timanfaya pel mig dels camps de lava és increïble. Els colors dels volcans més joves de l'illa i tot aquell paisatge lunar tant sorrós es mereixen una visita. Ens va fer pensar molt amb l'interior d'Islàndia, per on ens havíem perdut el passat estiu.

72 km - 800m
Tranquil Pàtrick, ja s'acosta l'infern.
Entre mig dels camps de lava.
I el sol i la calor? això no surt a la foto.

5a Etapa:
Els Ajaches. Una etapa de puja i baixa, i que en les fondalades, els camins són plens de grava que dificulten molt la ciclabilitat. I en algunes pujades, toca empènyer la bici. La principal avantatge és que l'etapa és curta i que al fina d'aquesta, pots donar per acabar Pedals de Lava. 

37 km - 700m
Entrant al Ajaches
Realment, sembla que estiguis al mig dels Monegros
Ja se sap, no sempre és fàcil
Ja arriba el final, frenaaaaaaa!!!!

I així és com després de 5 dies arribes de nou a Puerto del Carmen, destrossat però content per haver acabat la Pedals de Lava. Una ruta que des de fora sembla la volta a una illa on la gent i va de vacances, sembla que ha de ser planer i de bon fer. Però Pedals de Lava se les porta, i en alguns trams de valent. Desnivell moderat però les pistes, corriols i caminets, tenen un terreny dur, molt dur. I sinó que li preguntin als nostres pneumàtics: és increïble la llimada que els hi vam fer en 5 dies. El resum doncs és ben senzill: si teniu l'oportunitat d'anar-hi, no us ho perdeu.

Vic-Olot Team. Fani, Pàtrick i Ramon





4 comentaris:

  1. Bé, anant polint detalls. Sembla que ja va xutant. Déu ni do la feina que porta acabar de tenir-ho tot apunt.

    ResponElimina
  2. Carai quin goig que fa aquest bloc!!!
    Tens feina, eh?

    ResponElimina
  3. Molt bé Fani, ets la primera seguidora oficial del bloc. Mola? Està molt a les basseroles, però ja veurem com va avançant, potser cap a enlloc, jejeje.

    ResponElimina
  4. Haig de reconèixer que el bloc està força bé! (Tot i que estic d'acord amb la Fani, poca feina...) jeje

    Ramon a partir d'ara ja pots anar-lo actualitzant eh... que conec un altre Font que fa més d'un any que el té parat.

    Salut!!

    ResponElimina